Çocukluktan itibaren beslenme alışkanlığı ve düzensiz beslenme başta olmak üzere ileri yaşlarda alkol içimi, sigara içimi gibi farklı etkenler mide kanserinin oluşmasında en büyük nedenler olarak görülmektedir.
Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor ve erken dönemde tedavi olmayanlarda ölüm oranı çok daha yüksektir.
Mide kanseri neden olur?
Mide kanserine neden olan etkenlerin sayısı fazladır. Düzensiz beslenme, asitli içecekler, sigara kullanımı, alkolizm gibi etkenler başta olmak üzere dış etkenlerin neden olduğu kanser, dünyada en yaygın olarak görülen 4. Kanser türüdür.
Her yıl dünyada 800 bin insanın mide kanserinden öldüğü tahmin edilmektedir. Mide kanserinin oluşumu mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi ile birlikte kendini göstermeye başlar.
Mide kanseri erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen bir hastalık türüdür. Ancak erken dönemde tedavi olmak, ölümcül etkenleri ortadan kaldırmak adına yeterli gelebilmektedir.
Günümüzün gelişmiş modern tıp cihazları sayesinde erken dönemde tedavi edilebilen kanser, yaşam koşullarının yeniden düzene girmesi adına önemli gelişmeler arasında değerlendirilmektedir.
Mide Kanseri Belirtileri
Gizli şekilde büyüyen mide kanseri, kişiden kişiye göre farklı belirtilerle kendini gösterebilmektedir. İlk evrelerde fark edilmesi çok zor olan kanser türünde genellikle kişilerin hazımsızlıktan şikayet ettikleri görülür.
Bazı kişilerde iştahsızlık veya bulantı, şişkinlik, şiddeti karın ağrısı ve kilo kaybı gibi şikâyetler de mide kanserinin habercisi olarak değerlendirilmektedir. Belli bir yaşa gelmiş kişilerde görülen bu belirtiler durumunda zaman kaybetmeden uzman doktora görünmek, kanseri erken dönemde tanılamaya yardımcı olmaktadır.
Genel olarak mide kanseri belirtileri hakkında bilgi vermek gerekirse aşağıdaki belirtiler daha sıklıkla karşılaşılan belirtiler olarak değerlendirilebilir;
- Kişide doygunluk hissi,
- Sürekli artan ve hızlı kilo kaybı,
- Kan pıhtıları ve kanamalar,
- Halsizlik, bitkinlik ve sürekli yorgunluk,
- Sık sık mide bulantısı ve kusma,
- İleri evrede dışkılamada kanama.
Mide Kanseri Evreleri
Mide kanseri evreleri 4 evreden oluşmaktadır. İlk evrede kendini çok fazla belli ettirmese de son evrelere yaklaşıldığında kendini daha fazla hissettirir ve ölüme neden olur. Evreler hakkında bilgi veren uzmanların değerlendirmelerine göre evreler şu şekilde gerçekleşmektedir.
Evre 1: Birinci evrede tümör özofagusun (yemek borusunun) veya midenin iç kısmını oluşturan üst katman dokusu ile sınırlı kalır.
Evre 2: ikinci evrede mide kanseri daha yüksek risk barındırır ve yemek borusu veya mide duvarının derinliğindeki kas tabakasına yayılır.
Evre 3: bu aşamada kanserli hücreler midenin tamamını kaplar ve mide duvarını aşarak diğer yapılara yayılır.
Evre 4: Bu aşamada kanser vücudun diğer bölgelerine de yayılır.
Mide kanseri teşhisi
Modern tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde mide kanseri gibi ciddi hastalıkların teşhisi de kolaylaşmıştır. Görüntüleme testleri, yapılarak teşhis edilen kanserde CT ve pozitron emisyon tomografisi ve bazı durumlarda PET CT kullanılması gerekebilir.
Bunun haricinde endoskopi yapılarak da mide kanseri hakkında bilgi edinilebilir ve böylelikle hasta için uygun olan tedavi yöntemleri belirlenebilir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de en önemli detay erken dönemde tanılanması ve tedavi edilmesidir.
Mide kanseri tedavisi
Mide kanserinin evrelerine göre tedavi şekli belirlenmektedir. Buna göre en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;
1- Radyasyon tedavisi
2- Kemoterapi
3- Hedefe yönelik terapi
4- Destekleyici (palyatif) bakım
5- Cerrahi yöntemler.
Saygılarımızla
Biyorad