Mesane kanseri nedir? nedenleri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır?
  22.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Mesane kanseri, “idrar kesesi” olarak adlandırılan ve her iki böbrekten idrar yolları (üreterler) vasıtası ile gelen idrarı depolayan küreye benzeyen organın iç yüzeyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlerin (ur) yayılmasına verilen isimdir.

 

Kadınlarda ve erkeklerde görülebilen mesane kanseri, yapılan araştırmalara göre erkeklerde kadınlardan daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. 

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanserli hastalıklardan korunmanın en temel yöntemlerinden biri erken dönemde tanı konularak tedavi planının uygulanmasıdır. Mesane kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olan kişiler, hastalığa karşı daha rahat korunabilirler. Uzmanların verdiği bilgilere göre bu kanser türünde kendini en çok gösteren belirtiler şunlardır;

1- İdrarda ağrısız kanama,

2- İdrarda pıhtılaşma,

3- Devamlı ağrılı idrar

4- İdrar yaparken sonuna doğru yanma hissi.

Teşhis (tanı) nasıl konur?

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler durumunda zaman kaybetmeden muayene olmak en doğrusudur. Mesane kanseri tanısı koyabilmek için hastadan Batın ya da Üriner Sistem Ultrasonografisi istenir.

Bu yöntem ile çoğu zaman mesanede oluşan kitlelere kolaylıkla teşhis konulabilmektedir. Hazırlık gerektirmeyen bu tetkik tipinden hariç damardan kontrast madde (boyalı ilaç) verilerek Üst ve Alt Batın BT (Bilgisayarlı Tomografi) çekilerek de teşhis konulabilmektedir. 

Genel olarak yukarıda belirttiğimiz tetkiklerle mesane kanseri teşhisi yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu yöntemler sonuç vermeyebilmektedir. Bu tip durumlarda teşhis koymak için Endoskopi=Sistoskopi yöntemleri kullanılmaktadır. 

Mesane kanserinin nedenleri nelerdir?

Mesane kanserinin nedenleri tam olarak saptanmamış olsa da risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri şunlardır;

- Sigara kullanımı (sigara kullanan kişilerde mesane kanseri daha fazla görülmektedir.),

- Doğal yaşlanma (genellikle 50 yaşından sonraki insanlarda daha fazla mesane kanseri vakaları ile karşılaşılmaktadır.)

- Cinsiyet (yapılan araştırmalara göre erkeklerde kadınlara göre daha fazla mesane kanseri görülmektedir.)

- Kimyasallar (Tekstil, kauçuk, deri, boya, kimya, akü sanayi veya baskı endüstrisinde çalışan kişilerin bu tür maddelerde yer alan kimyasallardan dolayı mesane kanserine daha fazla yakalandıkları bildirilmektedir. 

Mesane kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Mesane kanseri tedavisi, hastalığın evresine göre farklı tedaviler uygulanarak yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şunlardır;

- Cerrahi operasyon

- Radyoterapi (Işın tedavisi)

- Kemoterapi (İlaç tedavisi

- Biyolojik Tedavi

Cerrahi operasyon

“Uretra” (idrar kanalı)ndan mesane içine yerleştirilen  endoskop (ışıklı ve optik sistemi olan ince uzun cihaz) yerleştirilir. Endoskopun ucunda yer alan n ve elektrik enerjisi ile dokuyu kesen ve kanama kontrolünü yapan sistem ile mesane içinde oluşan tümörlerin temizlenmesi sağlanmaktadır. 

Radyoterapi (Radyasyon -Işın- Tedavisi)

Mesane kanseri tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem ise yüksek enerjili X-ışınları ya da diğer tip radyasyon enerjisi ile kanser hücrelerinin öldürülmesi planlanır. Vücudun dışından bir radyasyon cihazı kullanılarak vücudun kanserli bölgesine ışın gönderilerek yapılan mesane kanseri tedavisinin bu yöntemi yine uzman doktorun karar vermesi ile yapılan bir tedavi şeklidir. 

Kemoterapi

Kanserli hücrelerin çoğalmasını veya yayılmasını engellemek için mesane kanseri tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi şekli ise kemoterapi ile tedavidir. Bu yöntemde ağızdan veya enjeksiyon ile damar yolundan hastaya ilaç verilir. İlaç tüm vücuda yayıldıktan sonra kanserli hücrelere ulaşarak etkisini göstermeye başlar. 

Biyolojik Tedavi

İnsan vücudunun mesane kanserine karşı daha etkili mücadele vermesi için kullanılan tedavi yöntemlerinden bir diğeri de biyolojik tedavidir. Biyolojik tedavi mesane kanserine karşı etkin bir savaş vermesi için  immün sistemi (bağışıklı sistemini) aktive ederek kanserli hücrelere karşı etki eden tedavi yöntemidir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.