Kan kanseri (Lösemi) nasıl anlaşılır? tedavisi ne kadar sürer ve tedavisi mümkünmü?
  29.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kan kanseri (lösemi), çocuklarda daha sık görülen ancak yetişkinleri de etkisinde bırakan bir kanser türüdür. Kan kanseri, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğini yani kanı etkileyen kanser türüdür.

 

Kanser hücreleri, sağlıklı hücrelerin yerini alır ve düzensiz bir şekilde üremeye ve çoğalmaya başlar. Kemik iliğinde üretilen kan hücreleri bazı nedenlerden dolayı kontrolsüz şekilde büyümeye başlarlar ve bu da lösemi denen kan kanseri hastalığına neden olur.

Kan kanseri türleri arasında en sık görülen kanser türlerinden olan lösemi, çocuklarda 10 kat daha fazla görülmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi kanser sadece çocukları etkisi altına alan bir hastalık değil, yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. 

Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde her yıl 165 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor ve bunlardan 4500’ünü lösemi (kan kanseri) oluşturuyor. “Çocukluk çağı kanseri” olarak da adlandırılabilen lösemi, son yıllarda daha belirgin şekilde kendini gösteren bir hastalık haline gelmiştir.

Ancak büyüklerin bu konuda dokunulmaz olduklarını söylemek yanlıştır. Zira yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yıl kansere yakalanan kişilerin 3500’ü yetişkinler olduğu tespit edilmiştir. 

Lösemi kanseri belirtileri nelerdir?

Kanser hastalıklarının geneli, belirtilerini geç döneme saklar.  Bazı kanser türleri hariç çoğu kanserli hücre gizliden büyüdüğü için ilk dönemlerde kişinin bunu fark edebilmesi biraz zordur.

Lösemide de durum bundan farksız değildir. Farklı türleri bulunan löseminin belirtileri de hastalığın türüne göre değişik olsa da genel olarak görülen belirtiler şunlardır;

- Yüksek ateş,

- Gece terlemeleri,

- Baş ağrısı,

- Kolay yaralanma,

- Kemik ve eklem ağrıları,

- Halsizlik,

- Lenf bezlerinde şişkinlik,

- Nedensiz kilo kaybı,

- İştahsızlık,

- Karın bölgesinde rahatsızlık hissi veya şişkinlik,

- Anemiye bağlı olarak tenin soluklaşması, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi,

- Testislerin şişmesi, göz ağrıları ve göz sorunları.

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi lösemi kanserinde de lösemi hücreleri kanla birlikte tüm vücutta dolaşır. Belirtileri hakkında bilgi veren uzmanlar, diğer kanserlerde olduğu gibi kan kanserinde de kişinin belirtileri fark edebilmesi için vücudun hangi bölümünde kanserin oluştuğuna bakmak gerektiğini vurguluyor.

Mesela vücudun bazı yerleri kanser hücrelerine karşı daha dirençli olduğu için erken dönemde fark etmek çok daha zor olabiliyor. 

Ülkemizde ve dünyada görülen kan kanseri türlerinden biri de kronik lösemidir. Kronik lösemi hastalarında çoğu zaman belirtiler kendini göstermez veya çok az bir düzeyde kendini gösterir. Bu hastalıkların tespit edilebilmesi ancak rutin kan testi ile mümkündür.

Kan Kanseri (Lösemi) neden olur?

Lösemi hastalıkları ile ilgili kesin olarak belirtilen bir nedene henüz ulaşılmadığını söyleyebiliriz. Ancak bununla birlikte; çevresel faktörler, beslenme, hava kirliliği, sigara kullanımı, alkolizm gibi nedenlerin kan kanserine neden olabileceği üzerinde durulmaktadır. İlik hücresinin “lösemik” bir değişime girmeye başlamasıyla birlikte lösemi hastalığı oluşmaya başlar. 

Kan Kanseri (Lösemi) nasıl teşhis edilir?

Her kanser hastalığında veya diğer hastalıklarda olduğu gibi lösemi hastalığında da erken tanı son derece önemlidir. Erken dönemde tanının konulabilmesi için de kişilerin rutin kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı kan kanseri türleri, gizliden büyüdükleri ve belirtileri görülmediği için fark edebilmek biraz daha zor oluyor. Bu tip durumlar ancak rutin kan testleri ile kendini belli eder. Lösemi teşhisinde kullanılan en yaygın yöntemler ise şunlardır;

- Fiziki muayene (lenf bezlerinde şişlik, karaciğer, dalak büyüklüğünün değerlendirilmesi),

- Kan sayımı, biyokimyasal incelemeler,

- Kemik iliği biyopsisi,

- Genetik incelemeler. 

Yapılan incelemelerden sonra lösemi tedavisi şekli planlanarak hastaya uygulanır. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.