Akciğer kanserinin 9 belirtisi
  17.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Dünyada yaygınlık oranı bakımından üçüncü sırada yer alan akciğer kanseri, ülkemizde de her yıl binlerce insanın ölümüne sebebiyet veren kanser türlerinin başında gelmektedir.

 

Kanser tedavilerinde en önemli etken, erken dönemde hastalığın tanılanmasıdır. Akciğer kanserinde de durum böyle iken diğer kanser türlerinden tek farkı, yeni nesil ilaçlarla tedavi edilebilmesi ve erken dönemde tedavi edildiğinde kanserin ortadan kaldırılabilmesidir. “Akıllı ilaç” olarak adlandırılan veya halk arasında “Küba aşısı” olarak adlandırılan hedefe yönelik tedaviler, akciğer kanseri tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu alanda oluşturulan “sağlık turizmi” kanserli hastaların tedavi olması için oluşturulan bir sektördür. 

Yapılan araştırmaya göre her yıl Türkiye’de 50 bin kişinin akciğer kanserinden hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. Bu oran erkeklerde daha fazla iken kadınlar arasında da son yıllarda yaygın bir şekilde görülmeye başlamıştır.

Akciğer kanseri nedenleri sıralanırken uzmanların ilk sıraya “sigara” aldıkları görülmektedir. Tabi bunun yanında farklı bazı nedenleri de bulunmaktadır. Alkol, dış etkenler, tabiatın bozulması, genetik nedenler de yine akciğer kanseri nedenleri arasında yer almaktadır.

Uzun yıllar boyunca sigara içen kişilerde herhangi bir şikâyetin bulunmamasına rağmen akciğer kanserine yakalandıkları görülmüştür. Bu nedenle uzmanlar, kişilerin sigara içiminden kesinlikle uzak durmaları gerektiği konusunda sık uyarılarda bulunuyorlar. 

Akciğer kanserinin 10 belirtisi

Akciğer kanseri belirtisi aslında 10’dan fazladır ancak uzmanlar, en önemli belirtileri sıralayarak bilinçlenmenin oluşması yönünde bilgi vermektedir. Buna göre akciğer kanseri belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.

1- Giderek artan öksürük: öksürük, insanlar arasında basite alınan bir durumdur. Fakat akciğer kanserinin en büyük belirtisi kesilmek bilmeyen ve 2 haftadan daha fazla süren inatçı öksürüktür. 

2- Göğüs ağrısı: derin nefes alırken, gülerken veya normal durumlarda bile göğüs ağrısının oluşması akciğer kanseri belirtisi olabilir. Her ne kadar farklı nedenlere bağlı oluşabilse de yine de dinmek bilmeyen bir göğüs ağrısı karşısında zaman kaybetmeden doktora görünmek en doğrusudur. 

3- Nefes darlığı: solunumsal belirtiler, akciğer kanseri belirtileri arasında en sık görülen durumların başında gelmektedir. 

4- İştahsızlık ve kilo kaybı: aktif sigara içicilerinde daha sık görülen iştahsızlık ve kilo kaybı, hafife alınacak bir durum değildir. Bu durum, akciğer kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. 

5- Ses kısıklığı ve yutma güçlüğü: başkaca nedenlerden kaynaklanabildiği için çoğu zaman kişiler ses kısıklığı ve yutma güçlüğünü ciddiye almazlar. Oysa uzmanlara göre bu durum da kanser belirtisi olarak kabul edilmektedir. 

6- Halsizlik: demir eksikliği, psikolojik bazı sorunlardan da kaynaklanabilen halsizlik, uzun süreli devam etmesi durumunda önemli riskler barındıran bir hastalık haline geliyor. Türkiye’de daha çok strese bağlı olarak halsizliğin meydana geldiği handikabı aslında akciğer kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. 

7- Parmaklarda çomaklaşma: Akciğer kanseri belirtileri arasında yer alan ancak herkeste görülmeyen bir diğer belirti ise parmaklarda çomaklaşmanın meydana gelmesidir. El ve ayak parmaklarının uçlarındaki yumuşak dokunun şişip yuvarlaklaşması durumuna verilen bu isim, akciğer kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. 

8- Vücut ağrısı: duruş bozukluğuna bağlanan ve çoğu zaman umursanmayan vücut ağrısı, aslında akciğer kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. Her ne kadar farklı nedenleri olsa da uzun süre geçmeyen ağrılarla karşı karşıya kalan kişilerin erken dönemde doktora başvurmaları gerekmektedir. 

9- Sık tekrarlayan enfeksiyon: solunum yolu enfeksiyonu, sık görülen ve başka hastalıklardan dolayı meydana gelebilen bir durum olmasına karşın akciğer kanseri belirtisi olarak da kabul edilir. 

10- Gözkapağında düşme: gözbebeğinde küçülme ve gözkapağında düşme gibi durumlar da ciddi sorunlar olup akciğer kanseri belirtisi olabilmektedir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.