Tomografi Olmazsa Olur mu?
  07.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Toplumun tıp konusunda bilgili olmaması, bazı doktorların da her hastalık karşısında tomografi istemesi, aslında çözüm değil bilakis hastanın riske girmesine neden olur.

 

Tomografi, X ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin bölgesel olarak görüntülemesini sağlayan radyolojik bir yöntemdir. Tıp dünyasına girmesiyle birlikte hastalıklara tanı koymadan daha fazla hız kazanıldığı, tedavinin ne şekilde uygulanması gerektiği konusunda büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.

Fakat uzmanlar, tomografi çektirenlerin dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıyorlar. Özellikle son yıllarda yanlış kullanılan tıbbi yöntemler yüzünden ciddi hastalıklara maruz kalanların sayısının bir hayli fazla olduğunu söylemek gerekir.

Tomografi gerektiğinde kullanıldığında elbette bir soruna neden olmuyor fakat gereksiz yere kullanılması, ciddi anlamda insan vücuduna zarar vermektedir.

Gereksiz yere tomografi çektirmeyin

Toplumun tıp konusunda bilgili olmaması, bazı doktorların da her hastalık karşısında tomografi istemesi, aslında çözüm değil bilakis hastanın riske girmesine neden olur.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konuda daha önce yaptığı açıklamasında, her baş ağrısında çektirilen tomografi ilerde gerçekten kansere yakalanma riskini artmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bir tomografi çekiminin Japonya'da atılan atom bombasına 2.5 kilometre uzaklıkta yaşayanların aldığı doza eşit olduğu vurgusunda bulunuluyor.

Peki, hastalık durumunda ne yapılması gerekir?

Tomografi çektirmek için birkaç doktora danışın

Türkiye toplumu olarak herhangi bir hastalık karşısında doktora gidildiğinde, doktorların “tomografi çektir” demeleri üzerine herhangi bir araştırma yapılmadan direkt olarak ilgili alana gidiliyor.

Aslında bilinçli toplumlarda durum böyle değil ve olmaması da gerekir. Herhangi bir hastalık şüphesine karşın tek bir doktorun söylediği ile yetinmek yerine birkaç doktorun görüşüne başvurmak gerekir. Özellikle devlet hastanelerinde ve hastaların yoğun olduğu özel hastanelerde, doktorlar biraz da işin yoğunluğunu göz önüne alarak tomografi çekilmesini istemektedir.

Pek doğru olamayan bu durum karşısında hastaların bilinçli davranmaları ve gerekirse başka bir doktordan randevu alarak yeniden gerekli tetkiklerin yapılmasını talep etmelidir.

Peki, tomografi olmazsa olur mu?

Elbette bazı hastalıklara tanı konulması için tomografi çekimi şarttır. Kanserli bölgenin taranması ve tedavi konusunda hangi adımların atılması gerektiği konusunda net bilgi almak için illaki tomografi çektirmek gereklidir. Ama başında da belirttiğimiz gibi ufak-tefek sorunlar karşısında paniğe kapılarak doktorun “tomografi çektir” demesini bir kere daha sakin kafayla düşünmek gerekir. Gereksiz yere çekilen tomografinin insan üzerindeki ciddi tahribatı düşünülerek hareket edilmelidir.

Hangi durumlarda tomografi çektirilmelidir?

  • Kanser şüphesinde,
  • Kas ve doku zedelenmesinde,
  • Kemik dokularında ki enfeksiyonun tespit edilmesinde,
  • Vücudun herhangi bir yerinde iyi ya da kötü huylu ur gelişimini takip etmede,
  • Beyin dokularının incelenmesinde,
  • Kalp rahatsızlıklarında,
  • Tümörlerin incelenmesi gerektiği durumlarda.

Yukarıda belirtilen durumlarda, doktorun hastadan tomografi istemesi normaldir. Tüm bunların aksine bariz ve küçük hastalıklar karşısında istenmesi durumunda hastaların dikkatli davranmaları ve başka bir doktordan randevu alarak hastalık boyutu hakkında net bilgiye sahip olmadan tomografi çektirmesi önerilmemektedir.

Tomografi çekimi hakkında detaylı bilgi almak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.