İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi yi SGK karşılıyor mu?
  06.02.2022  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Hastalığın çeşidine ve evresine bağlı olarak immünoterapi uygulamaları değişmektedir. Hangi hastanın immünoterapiye uygun olduğunu belirlemek için bazı kanserlerde hastaların patoloji bloklarından özel moleküler testler yapılması gerekir. Bu yazımız da İmmünoterapi nin kanser tedavisinde nasıl kullanıldığını anlatmaya çalıştık.

 

İmmünoterapi Nedir, Kansere Karşı Etkileri Nelerdir?

Kansere karşı geliştirilen tedavi yöntemlerinde başarı oranının her geçen gün daha da yükselmesi, hastalar için umut kaynağı olmaya başladı. Kök hücre tedavisi yapılan kanser tedavilerinde, şimdilerin trend tedavi yöntemi olarak İmmunoterapi ön plana çıkıyor. İmmünoterapi, kısa ve açık bir ifade ile kanser hastalığına karşı hastanın direncini yükseltmek ve böylelikle yaşam süresini uzatmaya yardımcı olan bir tedavi yöntemidir.

 

İmmünoterapi (biyolojik terapi), kanser hastalıklarına karşı geliştirilen tedavi yöntemlerinin bir üstü ya da ileri adımı olarak tanımlanabilir. Uzman doktorun yapacağı tetkik ve tanılama işlemlerinden sonra hastanın yatkın olması durumunda İmmünoterapi uygulanabilir. Bu uygulamadaki amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve yaşam süresini arttırmaktır.

 

İmmünoterapi (biyolojik terapi) nedir?

Kanser hastalıkları, insan vücudundaki bir hücrenin programsız bir şekilde hareket etmesiyle başlar ve büyümeye devam eder. Erken dönemde önlem alındığında hücrenin normale döndürülmesi ihtimali daha yüksektir, ancak çoğu kanser türü erken dönemde belirti vermediği için ilk evrelerde tanılamak biraz zordur. İmmünoterapi (biyolojik terapi), vücudun kansere karşı mikrop, alerji ve virüslerde olduğu gibi doğal savunma mekanizmasının gücünün harekete geçirmeye yardımcı olur.

 

Polene karşı alerjisi olanların aşı olmalarındaki neden, polene karşı alerjen etki gösteren hücreleri polene alıştırmak yani bağışıklık kazanmasını sağlamaktır. Aynı şekilde grip aşısı, kızamık aşısı, kabakulak aşısı gibi aşılar da hastalığı tedavi etmez, hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını sağlar.

İmmünoterapi (biyolojik terapi) de aynı şekilde yorumlanabilir. Buradaki amaç da programsız şekilde büyüyen ve çoğalan hücreleri kontrol altına almaktır. Bu, hücrelerin harekete geçmesiyle tamamlanmaktadır.

 

Kanser İmmünoterapisinin Türleri Nelerdir?

  • 1- Tümör lizatı ile yüklü dendritik hücre,
  • 2- Sentetik antijen yüklü dendritik hücre,
  • 3- Sitokin ile indüklenmiş öldürücü hücre,
  • 4- Tümör antijen spesifik T hücre.

Tümör lizatı ile yüklü dentritik hücre nedir?

Kanser hastalarında uygulanan bir tür kök hücre tedavisi şekli olarak da ifade edilebilen Tümör lizatı ile yüklü dendritik hücre, biraz daha farklı olsa da aslında yöntem aynıdır. Hastanın kendi tümör dokusundan elde edilen antijenler, belli bazı işlemlerden geçirildikten sonra dendritik hücrelere (güçlü bağışıklık sistemi hücreleri) yüklenmesi ile üretilir.

 

Sentetik Antijen Yüklü Dentritik Hücre Aşısı Nedir?

Bu yöntem de yine kök hücre tedavisinde uygulanan allojenik kök hücre nakli ile aynı mantığa dayanmaktadır. Ancak bu tedavi biraz daha farklıdır. Sentetik antijen yüklü dentritik aşısı, hastanın tümör dokusunun alınmadığı/alınamadığı durumlarda, dışarıdan birinden ya da bankalarda hazır bulundurulan antijenlerin hastanın kanından elde edilen dendritik hücrelere (güçlü bağışıklık sistemi hücreleri) yüklenmesi işlemidir. Yine bundaki amaç da hastanın yaşam süresini ve kalitesini arttırmaktır.

 

Sitokin ile indüklenmiş öldürücü hücre

Sitokin, hayvan ve bitki hücreleri tarafından üretilen ve hücrelerin birbiri ile iletişimini sağlayan protein ve peptidlerin bir gurubudur. İndüklenmiş öldürücü hücre ya da diğer adıyla “doğal öldürücü hücre” bir çeşit lenfosit hücredir. Lenfosit hücreler, kanda dolaşan lökositlerin yaklaşık olarak yarısını oluşturmaktadır.

 

Tümör antijen spesifik T hücre

T lenfosit hücre olarak da adlandırılan tümör antijen spesifik T hücreleri, vücuttaki tüm kan hücrelerinde olduğu gibi kemik iliğindeki kök hücrelerden farklılaşırlar. İnsan, doğuştan itibaren zararlı tehditlere karşı bağışıklık sistemi yetersiz kaldığında kazanılmış (edinilmiş) bağışıklık sistemi devreye girer. Kazanılmış bağışıklık sisteminden sorumlu olan hücrelere lenfosit hücreler denir. Bunlar kendi aralarında 3 grupta incelenirler;

 

  • 1- B lenfosit
  • 2- T lenfosit
  • 3- Doğal öldürücü lenfosit (natural killer, NK)

İmmünoterapi (biyolojik terapi) yöntemlerinde, yukarıda belirttiğimiz 4 ürün kullanılmaktadır. Bunların hangisinin kullanılacağına yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda elde edilen bulgulardan sonra karar verilmektedir.

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.