Altın Standart Görüntüleme PET/CT
  15.01.2021  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Modern tıp teknolojisinde yapılan çalışmalar ve iyileştirilmeler sayesinde, hastalıklar hakkında bilgi almak daha da kolaylaştı. PET taraması, vücudun metabolik aktivitesi ve fizyolojisi hakkında uzmana bilgi verirken CT görüntüleri ise vücuttaki anatomik değişikliklerin belirlenmesinde rol oynar.

 

Kanser hücreleri, normal hücrelerden çok daha hızlı gelişirler. Bu hücrelerin ortak özelliği, belirli bir periyot içinde çoğalmak yerine dengesiz bir şekilde artmalarıdır. Önlem alınmaması durumunda, ilerleyen aşamalarda kişinin vücudunu tamamen sarması ile metastik kansere dönüşür ve bu da kişinin ölümüne kadar yol açabilir. PET CT taraması, kanserin hangi evrede olduğunu belirlemek ve buna göre belirlenecek uygun tedavi şeklinin ortaya çıkmasını sağlar. 

PET CT Nedir, Neden Çekilir?

Özellikle kanser hastalıklarına tanı koymada son derece işe yarayan PET/CT taraması, kanserin hangi evrede olduğunu anlamanın yanında tedavi sonrasında iyileşme süreci ve nüksetme durumunun analizi için de kullanılmaktadır. 

PET Film Nasıl Çekilir?

Görüntüleme sistemlerinde genel olarak hastanın aç olması istenir. Çünkü görüntüleme yaparken besin maddeleri, kesitsel olarak alınan görüntülerin netleşmesini engeller.

Bu da kesin bir sonucun alınmasına mani olduğu için PET görüntüleme gibi yöntemlerde hastadan en az 6 saat aç kalması istenir. Bunun haricinde eğer uzman doktor başka bir şey istemişse mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. Hastadan PET filmi alınmadan önce, kan şekeri ölçülmektedir. Eğer istenen oranda değilse, şekerin seviyesini ayarlamak için bazı yöntemler ya da tedaviler uygulanır.

Daha sonra hasta PET cihazına yatırılarak görüntüleme işlemi başlatılır. 

PET CT İşlemi Ne Kadar Sürer?

PET CT görüntüleme ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de işlemin ne kadar sürdüğüdür. Aslında bu konuda net bir şey söyleyebilmek için istenen PET filmine ek olarak başka bir işlemin istenip istenmemesidir. Eğer sadece PET istenmişse ortalama 2-3 saat içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Hasta, çekim işleminden sonra bir şeyler yiyip içebilir, bunda herhangi bir sakınca yoktur. 

PET CT Ücretini SGK Karşılar mı?

Özel bir görüntüleme yöntemi olduğu için normal şartlarda SGK bu görüntüleme yönteminin ücretini karşılamıyor. Ancak bazı özel hastanelerin SGK ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde, ücretlerin bir kısmı ya da tamamı SGK tarafından karşılanmaktadır. 

PET Filmi Hangi Hastanelerde Var?

Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ile Bilgisayarlı Tomografi (BT)’nin birleştirilmesi sonucu elde etilen PET CT, özel hastanelerde yapılan bir işlemdir. Bazı devlet hastanelerinde bulunsa da yoğunluğun yaşanmasından dolayı randevu alma işlemi çok uzun sürebiliyor. Bazen 1 yıl gibi uzun bir sürede bile randevu verilebiliyor. Bu da hastaların daha çok özel hastaneler yönelmelerini etkilemektedir. 

PET CT Radyasyon Yayar mı?

PET işlemi, hem tomografi hem de PET içeren bir teknolojidir. Bu yüzden radyasyon içeren bir görüntüleme yöntemi olduğunu belirtmek gerekir. Hastanın bu konuda bilinçli olması; hamilelik, kullanılan sabit ilaçlar, kalp pili gibi sabit protezlerini mutlaka bildirmesi gerekmektedir. Eğer uygun bir durum söz konusu değilse doktor farklı bir görüntüleme yöntemi de belirleyebilir. 

PET CT Fiyatı Ne Kadar?

Gelişmiş tıp teknolojisinin hastalıklar alanında yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde, kanser hastalıkları gibi ciddi risk oluşturan durumların öncesinden tanılanması ve buna göre uygun tedavi şeklinin belirlenmesi çok daha kolay bir hale geldi. PET CT de tıp teknolojisin yeni ve ileri gelişmelerinden biridir. PET CT fiyatı ne kadar hakkında bilgi almak ve randevu talebinde bulunmak için Biyorad, çağrı merkezi iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz. Sağlığınız açısından erken tanının önemli olduğunu unutmayın.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.